Υλικά
- 300gr. Αμπελόφυλλα
- 300gr. Ρύζι μακρύκοκκο
- 2 ματσάκια Κρεμμυδάκια φρέσκαψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι Μαϊντανόςψιλοκομμένος
- 1 φλιτζάνι Άνηθος Φρέσκοςψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζάνι Δυόσμοςψιλοκομμένος
- 2 φλιτζάνια Ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι Χυμός λεμονιού
- Λεμόνι ξύσμ,α
- Αλάτι
Οδηγίες
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγη από τη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο ( η γυαλιστερή του πλευρά να είναι προς τα έξω), κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολάκια. |
2 Ολοκλήρωση | Βάζουμε μερικά αμπελόφυλλα στη βάση της κατσαρόλας και βάζουμε προσεκτικά επάνω τα ντολμαδάκια, με την ένωση προς τα κάτω. Τοποθετούμε το ένα κοντά στο άλλο και μόλις τελειώσουμε περιχύνουμε με 3 φλιτζάνια νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάζουμε επάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο και ένα βάρος για να μη μας ανοίξουν. |
3 Ολοκλήρωση | Βράζουμε για 20-30 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και τα αμπελόφυλλα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και άλλο νερό, αν δοκιμάσετε το ρύζι και δεν έχει μαλακώσει. Ιδανικά σερβίρονται κρύα. |
4 Ολοκλήρωση | Χρήσιμα Tips* Για ντολμαδάκια γιαλαντζί με φρέκα αμπελόφυλλα, τα ζεματίζετε για λίγα λεπτά, έπειτα τα βάζετε σε μπολ με κρύο νερό. και τα στεγνώνετε καλά, Αν δεν έχετε φρέσκα χρησιμοποιήστε κονσέρβας, τα όποία τα ξεπλένετε πρώτα και έπειτα τα στεγνώνετε. |