0 0
Λαγάνα

Μοίρασε το:

Η μπορείς να αντιγράψεις και να μοιράσεις αυτόν τον σύνδεσμο

Υλικά

Προσαρμογή των μερίδων:
500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ Μαγιά νωπή Η 1 φακελάκι ξηρή
330 ml Νερό
όσο χρειαστεί Σουσάμι
Ηλιέλαιο
1/2 κ.γ Ζάχαρη λευκή
1 κ.Σ Αλάτι

Πρόσθεσε στα αγαπημένα

Πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς για να προσθέσεις τη συνταγή ως αγαπημένη.

Λαγάνα

Τραγανή λαγάνα για την Καθαρή Δευτέρα και όχι μόνο!

Κουζίνα:

Υλικά

Οδηγίες

Κοινή χρήση

Βήματα

1
Ολοκλήρωση

Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει λίγο χλιαρό.
Προσέχουμε γιατί η μεγάλη θερμοκρασία θα
καταστρέψει τη μαγιά. Ιδανικά η θερμοκρασία
πρέπει να είναι 30-35 βαθμοί. Τοποθετούμε
ένα μέρος του νερού σε μικρο ποτήρι και
διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη ανακετεύοντας
με ένα πιρούνι. Στο υπόλοιπο νερό διαλύουμε το
αλάτι. Δεν βάζουμε ποτέ το αλάτι στο ίδιο
δοχείο με τη μαγιά γιατί θα την καταστρέψει.
Περμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθει η μαγιά.

2
Ολοκλήρωση

Σε μεγάλο μπώλ, βάζουμε το αλεύρι. Μπορούμε να το κοσκινήσουμε πριν το βάλουμε στο μπώλ
για να βγεί η λαγάνα πιο αφράτη. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη σιγά σιγά
ανακατεύοντας με το χέρι. Όταν το αλεύρι αποροφήσει το νερό, ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό
με το αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι και μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε όσο το
δυνατό περισσότερο. Η ζύμη όταν είναι έτοιμη, θα πρέπει να είναι λίγο υγρή και να κολλάει
ελαφρώς στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη στο μπώλ σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα για
2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.

3
Ολοκλήρωση

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε λίγο ακόμα ελαφρά και τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
Τοποθετούμε σε 2 ταψιά φούρνου λαδόκολλα. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και ανοίγουμε
τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας απλώνοντας τη με τα χέρια μας. Ψεκάζουμε την επιφάνεια απο
τις λαγάνες με νερό και πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι όλη την επιφάνεια.
Αφήνουμε τα 2 ταψιά με τις λαγάνες σκεπασμενα με πετσέταγια τουλάχιστον 30 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.

4
Ολοκλήρωση

Με καλαμάκι απο σουβλάκι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο κάνουμε τρύπες σε όλη
την επιφάνεια απο τις λαγάνες, δυνατά μέχρι τον πάτο του ταψιού. Μετά πιέζουμε
με τα δάχτυλά μας κάνοντας βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους
200 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά. Λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος,
ψεκάζουμε την επιφάνεια στις λαγάνες με νερό για να γίνει η κόρα
αρκετά τραγανή. Μετά το τέλος του ψησίματος αφήνουμε τις λαγάνες πάνω σε
καθαρή πετσέτα τουλάχιστον για 20 λεπτά ώστε να φύγει η υγρασία.

Cookos

Σχόλια συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα για αυτή τη συνταγή, Γράψε το σχόλιο σου , χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα
προηγούμενο
Σούπα ρεβίθια με λεμόνι
επόμενο
Η κυρά Σαρακοστή
προηγούμενο
Σούπα ρεβίθια με λεμόνι
επόμενο
Η κυρά Σαρακοστή

Πρόσθεσε σχόλιο