0 0
Η κυρά Σαρακοστή

Μοίρασε το:

Η μπορείς να αντιγράψεις και να μοιράσεις αυτόν τον σύνδεσμο

Υλικά

3 κούπες Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα Νερό
1 κούπα Αλάτι
Γαρύφαλα ολόκληρα για το στόλισμα

Πρόσθεσε στα αγαπημένα

Πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς για να προσθέσεις τη συνταγή ως αγαπημένη.

Η κυρά Σαρακοστή

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Χαρακτηριστικά:
    Κουζίνα:

    Υλικά

    Οδηγίες

    Κοινή χρήση

    Βήματα

    1
    Ολοκλήρωση

    Λίγα λόγια για το έθιμο

    Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο, το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις μέρες της νηστείας. από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με επτά πόδια, όσες οι εβδομάδες της νηστείας, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το μεγάλο Σάββατο και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάσταση και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη!
    Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. Πρόκειται για ένα αλατόζυμο, επειδή με τo αλάτι διατηρείται για πάρα πολύ καιρό.

    2
    Ολοκλήρωση

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

    3
    Ολοκλήρωση

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά μας και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη.
    Ανοίγουμε το ζυμάρι με ένα πλάστη και σχηματιζουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της. Με ένα ξύλινο καλαμάκι κάνουμε τρυπούλες και τη διακοσμούμε με τα γαρύφαλλα όπως θέλουμε.

    4
    Ολοκλήρωση

    Τοποθετούμε την κυρά Σαρακοστή σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
    Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Θέλουμε να στεγνώσει το ζυμάρι μας και όχι να «ψηθεί».

    5
    Ολοκλήρωση

    Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά την κυρά Σαρακοστή και αφήστε τα να τη διακοσμήσουν όπως εκείνα θέλουν!

    katrinavog

    Ηome cook «κάντε τα καθημερινά απλά»

    Σχόλια συνταγής

    Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα για αυτή τη συνταγή, Γράψε το σχόλιο σου , χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα
    προηγούμενο
    Λαγάνα
    επόμενο
    Σοκολατάκια με δαμάσκηνα
    προηγούμενο
    Λαγάνα
    επόμενο
    Σοκολατάκια με δαμάσκηνα

    Πρόσθεσε σχόλιο