Φλαμανδικό Στιφάδο (Carbonnade À La Flamande)
Ακαταμάχητο αργοψημένο μοσχάρι, σε μαύρη μπύρα!
Οδηγίες
Κοινή χρήση
Βήματα
| Από το βράδυ κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες των 4-5 εκατοστών και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την μπύρα (στην δική μας περίπτωση χρησιμοποιήσαμε Chimay μπλε), τις σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4 και τα φύλλα δάφνης. Αφήστε το μπολ στο ψυγείο. |
| Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις πατάτες με τη γλυκοπατάτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τον μαϊντανό και τα καρότα σε ροδέλες. Επίσης κόβουμε σε κύβους τις πανσέτες. |
| Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και αφήνετε μέσα τη γάστρα να πάρει θερμοκρασία. |
| Βγάζουμε τις μερίδες μοσχάρι από τη μπύρα, κρατάμε τη μαρινάδα μας και σκουπίζουμε καλα με απορροφητικό χαρτί τα κομμάτια κρέας. Πασπάλίζουμε με μισή κουταλιά τις σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κοιτάμε να πάει παντού ώστε να "θολώσει" ελαφρά το κρέας. Σε κατσαρόλα με παχιά βάση ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν κάψει βάζουμε να σοτάρουμε το μοσχάρι. Θα πρότεινα να το βάζετε ανα 3-4 κομμάτια ώστε να μην χάνει η κατσαρόλα θερμοκρασία και αναγκάζεστε να χάσετε περισσότερο χρόνο στο σοτάρισμα. |
| Κάθε κομμάτι που είναι έτοιμο το βάζετε σε ένα πιάτο δίπλα. |
| Στην ίδια κατσαρόλα κάνετε ακριβώς το ίδιο με τις πανσέτες. Αν χρειαστεί βάζετε άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο |
| Όταν είναι έτοιμες και οι πανσέτες, τις βάζετε στο ίδιο πιάτο με το μοσχάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα στα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν (8-9 λεπτά). Όσο βγάζουν υγρά τα λαχανικά, με την κουτάλα βοηθήστε να ξεκολλήσει ότι έχει πιάσει στον πάτο από τα κρεατικά μας. |
| Επιστρέφετε το μοσχάρι και τις πανσέτες στην κατσαρόλα, προσθέτετε τον πελτέ τομάτας και ανακατεύετε. Αφήστε να σοταριστεί για ένα λεπτό. Αν δεν υπάρχει πελτές τομάτας, βάλτε 50 ml παχύρευστο χυμό τομάτας. |
| Ρίχνετε την μαρινάδα με την μπύρα και αφήνετε να πάρει μία βράση. |
| Βάζετε το ζωμό μοσχαριού (ή βοδινού/λαχανικών) και αφήνετε να πάρει άλλη μια βράση |
| Στο σημείο αυτό, προσεκτικά με μία πετσέτα βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και περιχύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και τον μισό μαϊντανό. Δοκιμάζουμε τη γεύση αν χρειάζεται διορθώσεις. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες. |
| Στη μία ώρα βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό, δεδομένου ότι οι πατάτες θα τραβήξουν υγρά για να ψηθούν. |
| Στις 2 ώρες αποσύρουμε τη γάστρα από το φούρνο και κοιτάμε αν το κρέας κόβετε με ευκολία. Αν θέλει λίγο ακόμη επιστρέψτε τη γάστρα για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς με λίγο νερό ακόμα αν χρειάζεται. |
| Πριν το σερβίρισμα βγάζουμε τα φύλλα δάφνης, προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαιντανό και ανακατεύουμε να πάει παντού ομοιόμορφα. Καλή σας όρεξη! |
https://thehungrysloth.com
Σχόλια συνταγής
Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα για αυτή τη συνταγή, Γράψε το σχόλιο σου , χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα
Συνδέσου για να γράψεις σχόλιο