Υλικά
- 1 kg Χοιρινός λαιμός
- 2 Πιπεριά κόκκινη γλυκιά
- 1 Κρεμμύδι ξερό
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. Μέλι
- 200 ml Κρασί λευκό
- 1 κ.σ. Μουστάρδα
- 600 ml Ζωμός λαχανικών
- 2 κ.σ. Βούτυρο
- Χυμός λεμονιούΑπό ένα λεμόνι
- 1 κ.γ. Ρίγανη ξερή
- 3 κλωνάρια Ρίγανη φρέσκια
- Μπούκοβο
- Αλάτι - Πιπέρι
Οδηγίες
Η χοιρινή τηγανιά είναι ένα πιάτο πολύ δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα.
Είναι απόρροια από ένα παλιό έθιμο που το ονομάζαμε Γουρουνοχαρά
όπου στην ουσία έσφαζαν χοίρους στα τέλη του Δεκεμβρίου,
τους οποίους μοίραζαν μαγειρεμένους στο υπόλοιπο χωριό.
Η αρχική ονομασία ήταν Μπεκρή Μεζέ και την πήρε επειδή το κρέας
έβραζε αποκλειστικά σε κρασί και όχι σε ζωμό όπως
λέω εδώ στη συνταγή.
Ενώ η λέξη τηγανιά δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα γρήγορο πιάτο,
στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Θέλει το χρόνο της για να μαλακώσει και να νοστιμίσει
το κρέας και παράλληλα να δέσειη σάλτσα της.
Δίπλα από την τηγανιά, προτείνω ανεπιφύλακτα ένα προσεγμένο ριζότο
μπαχαρικών ή μανιταριών και ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί,
και από μεζεδάκι έχετε ένα τέλειο ολοκληρωμένο γεύμα!
Καλή δημιουργία!
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | |
2 Ολοκλήρωση | |
3 Ολοκλήρωση | Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και βάζουμε την μουστάρδα, το μέλι και 150 με 200 ml από το ζωμό και σκεπάζουμε το καπάκι χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά. |
4 Ολοκλήρωση | Χρήσιμα Tips * Βάλτε τον ζωμό λίγο λίγο όπως κάνουμε και στο ριζότο, κάθε φορά που πίνει τα υγρά του το κρέας. |