Υλικά
- 250 γρ Χοιρινή πανσέτα
- 750 γρ Χοιρινή σπάλα
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. Πάπρικα καπνιστή
- 2 κ.σ. Ρίγανη
- 1 κ.σ. Σκόρδο σκόνη
- 1 κ.γ. Πιπέρι
- 1 κ.γ. Μπούκοβο
- 2 ΠατάτεςΓια τη βάση
Οδηγίες
Ο χοιρινός γύρος είναι ένα πολύ γνωστό φαγητό στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε ακριβώς πως πρέπει να μοιάζει γευστικά.
Βέβαια αυτό που θα δούμε σήμερα εδώ είναι μία σπιτική εκδοχή του την οποία θα απολαύσετε εσείς αλλά και οι καλεσμένοι σας lekarna-slovenija.com/. Κανονικά η συνταγή αφορά εκείνους που έχουν κοτοπουλιέρα στο σπίτι ώστε να μπορούν να στήσουν το ένα κομμάτι χοιρινό πάνω στο άλλο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κόβουν τις άκρες στο κρέας όπως γίνεται και στα καταστήματα αλλά εμείς εδώ θα δούμε μία συνταγή που είναι φτιαγμένη για εκείνους που δεν έχουν το εξάρτημα αυτό και αγαπάνε τις “πατέντες” όπως και εμείς.
Διασκεδάστε το όσο μαγειρεύετε!
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | Έχουμε πει στον χασάπη να μας κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια τα κομμάτια χοιρινού. Από το βράδυ τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μαζί με όλα τα μπαχαρικά και τα αρωματικά στο ψυγείο με ελάχιστο από το λάδι. |
2 Ολοκλήρωση | Βάζουμε να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μεταλλικές ατομικές σούβλες περνάμε το κομμάτια κρέατος αλλά δεν το παραγεμίζουμε γιατί θέλουμε λίγο χώρο μπροστά και λίγο πίσω ώστε να μπορεί να σταθεί στην "βάση" που θα φτιάξουμε αργότερα. Αν δεν έχουμε μεταλλικές παρά μόνο ξύλινες δεν πειράζει καθόλου, απλά οι μεταλλικές εγγυώνται ότι το κρέας θα ψηθεί εξίσου καλά και από μέσα δεδομένου ότι η θερμοκρασία περνάει πολύ εύκολα από την μεταλλική ράβδο. |
3 Ολοκλήρωση | Παίρνουμε μία πατάτα και κόβουμε ένα της κομμάτι κατά μήκος ώστε να μπορεί να πατήσει σταθερά στο ταψί. Από την ακριβώς αντίθετη πλευρά κόβουμε "μύτες" ώστε να κάνουν βάσεις για να πατήσουν οι σούβλες μας. Κόβουμε όσες χρειάζονται (σε ζευγάρια) ανάλογα με τις σούβλες που δημιουργήσαμε. Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. |
4 Ολοκλήρωση | |
5 Ολοκλήρωση | |
6 Ολοκλήρωση | Χρήσιμα Tips * Για να μην ξεραθούν πολύ οι άκρες, μπορούμε να ρίξουμε νερό μέσα στο ταψί ώστε να βοηθάνε οι υδρατμοί. * Αυτό που κάναμε με τις βάσεις, μπορούμε να το κάνουμε και αλλιώς αν θέλουμε τον γύρο όρθιο μέσα στο φούρνο. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους, και καρφώνουμε τις σούβλες πάνω τους ώστε τα υγρά από το κρέας να τρέχουν προς τα κάτω και να έχει το "εφέ" του γύρου. *Στην εκδοχή που παρουσιάζουμε, μπορείτε αν δεν ρίξετε νερό στο ταψί, ανά 15 λεπτά με ένα κουτάλι ή πινέλο να ρίχνετε πάνω από το κρέας τα υγρά που έσταξε ώστε να ενισχύετε τη γεύση του. * Άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε είναι κόλιανδρος, σκόνη μουστάρδας, θυμάρι, κόκκινο πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, λίγη καστανή ζάχαρη ώστε να δημιουργήσετε την γεύση που θέλετε χωρίς να ξεφύγετε από την γεύση του γύρου. Δεν χρειάζονται όλα αυτά μαζί για να δώσουν μια υπέροχη γεύση αλλά ένας σωστός συνδυασμός. |