Υλικά
- 8 Σκελίδα σκόρδο
- 4 φέτες Ζαμπόν Φουαντρέ
- 2 κ.γ. γεμάτες Πάπρικα καπνιστή
- 150 γρ Ψωμί λευκό
- 4 Αυγά
- 100 ml Ελαιόλαδο
- 1,5 λίτρο Ζωμός λαχανικών
- Πιπέρι καγιέν
- Μαϊντανός
Οδηγίες
Η Sopa de Ajo, σούπα σκόρδου δηλαδή, είναι κατά βάση μία από τις παλαιότερες συνταγές της Ισπανικής κουζίνας. Είναι ένα πιάτο που παραδοσιακά μαγειρεύεται σε πήλινο σκεύος αλλά προφανώς μπορεί να γίνει και σε κατσαρόλα. Κατά πολλούς είναι η χειμερινή έκδοση του Gazpacho.
Η λέξη “Sopa” κατά τους Ισπανούς δεν σημαίνει φαγητό με βάση το υγρό στοιχείο, αλλά φαγητό με βάση το ψωμί μέσα σε υγρό.
Η σύνθεση του πιάτου είναι απλή και βασίζεται σε βασικά υλικά μιας και ήταν το φαγητό των φτωχών αλλά η γεύση της είναι από της πιο ιδιαίτερες που έχω δοκιμάσει. Είναι πλούσια σε Umami και δίνει την δική της υπογραφή με τον συνδυασμό της καπνιστής πάπρικας, ελαιόλαδου και σκόρδου.
Η αυθεντική συνταγή γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί αλλά πιστεύω πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην το αντικαταστήσετε με ένα υπέροχο φρέσκο καρβέλι ψωμί της επιλογής σας.
Καλή σας όρεξη!
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | |
2 Ολοκλήρωση | |
3 Ολοκλήρωση | Στην φάση αυτή βάζουμε τα ψωμάκια και ανακατεύουμε για να πάρουν το λάδι και την πάπρικα από τον πάτο της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τον ζωμό τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε να πάρει μία βράση ενώ ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι τώρα πριν προσθέσουμε τα αυγά γιατί δεν θα μπορέσουμε να τα ανακατέψουμε αργότερα. |
4 Ολοκλήρωση | Όταν δούμε ότι βράζει ο ζωμός, σπάμε το αυγό και το βάζουμε σε μια κουτάλα με την οποία το αφήνουμε σιγά σιγά να ακουμπήσει την επιφάνεια του φαγητού. Στο σημείο αυτό μετράμε τον χρόνο αναλόγως αν θέλουμε τα αυγά μελάτα ή σφιχτά. Για την συνταγή αυτή προτείνω μελάτα στα 4.30' - 5'. |
5 Ολοκλήρωση | Χρήσιμα Tips* Λόγω του ότι η συνταγή έχει λίγα υλικά, προσέξτε η ποιότητα τους να είναι καλή για να ενισχυθεί η γεύση τους. |