Υλικά
- 1 κιλό Μοσχάρι (Ποντίκι)Σε κύβους
- 2 Κρεμμύδι ξερό
- 3 Σκελίδες σκόρδο
- 2 κλωνάρια Σέλερι
- 2 Καρότα
- 5 φέτες Μπέικον
- 100 ml Κόκκινο κρασί
- 50 ml Ελαιόλαδο
- 400 ml Ζωμός βοδινού
- 600 ml Τομάτα κονκασέ (με κομμάτια τομάτας)
- 400 ml Χυμός ντομάτας
- 1 Κανέλα ξύλο
- 2 Φύλλα δάφνης
- 5 κόκκους ΜπαχάριΠροαιρετικά
Οδηγίες
Παραδοσιακή σάλτσα Ιταλικού ραγού, προερχόμενη από την Μπολόνια. Διευκρινίζω το “Ιταλικό” ραγού γιατί υπάρχει και το αυθεντικό ραγού που πηγάζει από την Γαλλία και στην δική μας περίπτωση σημαίνει κόκκινη σάλτσα σε συνδυασμό κρέατος και λαχανικών.
Η σάλτσα αυτή είναι από τις ευκολότερες στην παρασκευή τους αλλά έχει μέσα αρκετά κρυμμένα μυστικά ένα εκ των οποίων είναι το πολύ αργό μαγείρεμα. Ο τρόπος μαγειρέματος αυτός αναγκάζει το μοσχάρι να “παραδοθεί” στον χρόνο και την θερμοκρασία και να λιώσει μέσα στην σάλτσα μιας και τα υγρά σιγά σιγά θα περάσουν από μέσα του.
Τα υλικά που έχω χρησιμοποιήσει είναι όσο πιο κοντά γινόταν στην αυθεντική εκτέλεση της συνταγής. Για να έρθετε αν θέλετε ακόμα πιο κοντά στην αρχική, αφαιρέστε το μπέικον, την κανέλα και το μπαχάρι.
Μόλις ανακαλύψετε την μαγεία της σάλτσας Μπολονέζ, θα σας πρότεινα να πειραματιστείτε και να αντικαταστήσετε την σάλτσα κιμά από κλασσικές συνταγές. Δοκιμάστε μουσακά με σάλτσα Μπολονέζ, ή Παστίτσιο, ή μελιτζάνες παπουτσάκια ή ακόμα και γιουβέτσι.
Ενώ πειράζετε την σάλτσα με γνωστά πιάτα όμως, μην ξεχάσετε να την δοκιμάσετε με τον πιο δημοφιλή τρόπο, τις Ταλιατέλες α λα Μπολονέζ με λίγη (ή πολύ) Ιταλική Παρμεζάνα!
Καλή σας όρεξη!
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | |
2 Ολοκλήρωση | |
3 Ολοκλήρωση | |
4 Ολοκλήρωση | Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο 1/3 και με ανοιχτό καπάκι, σιγομαγειρεύουμε για 4.30 με 5 ώρες! |
5 Ολοκλήρωση | Χρήσιμα Tips* Μην στεγνώσετε το κρέας πριν το βάλετε στο λάδι. Για περισσότερη νοστιμιά θέλουμε να βγουν τα υγρά του στην κατσαρόλα μας. |