Υλικά
- 1kg. Πατάτες
- 1 κύβο Ζωμός λαχανικών
- 100gr. Μπέικον
- 200gr. Μανιτάρια
- 250gr. Γκούντα τριμμένο
- Αλάτι - Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο Γάλα φρέσκο
- κ.σ. Βούτυρο τύπου Κερκύρας
- 4 κ.σ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Αλάτι
- Μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
Οι πατάτες ογκρατέν είναι ένα δημοφιλές πιάτο καθώς γίνονται πεντανόστιμες!
Ογκρατέν (γαλλικός όρος: au gratin) σημαίνει το φαγητό μαγειρεμένο σε υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο, με επικάλυψη από τριμμένο τυρί, κύβους ψωμιού, βούτυρο ή ακόμα και διάφορες σάλτσες, Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μαγειρευτούν ζυμαρικά, λαχανικά, κοτόπουλο ή άλλο κρέας.
Παραδοσιακά οι συνταγές για οκρατέν περιέχουν τυριά στο πάνω μέρος του φαγητού, το οποίο λιώνει στον φούρνο και δίνει πολύ ωραία εμφάνιση, αλλά και γεύση.
Η δική μου εκδοχή περιέχει μπεσαμέλ και μπόλικο τριμμένο τυρί που προσδίδει έξτρα τραγανότητα. Απολαύστε το με όλη την οικογένεια!
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε φέτες. Στη συνέχεια τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 1 κύβο λαχανικών για 15 λεπτά. Έπειτα στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. |
2 Ολοκλήρωση | Για τη μπεσαμέλΣε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1 λίτρο γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα, ρίχνουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. |
3 Ολοκλήρωση | Σύνθεση και ψήσιμοΣε βουτυρωμένο πυρέξ βάζουμε μία κουταλιά από τη μπεσαμέλ που έχουμε φτιάξει. Έπειτα στρώνουμε τις πατάτες, το ψιλοκομμένο μπέϊκον, τα μανιτάρια σε φέτες και το τριμμένο τυρι.(κρατάμε λίγο). Στο τέλος ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί, Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 40-45 λεπτά., μέχρι να ροδίσει και να γίνει μία τραγανή κρούστα. |