Υλικά
- 220 γρ ΚολοκύθιαΤριμμένα στον τρίφτη και στραγγισμένα
- 750 ml Γάλα φρέσκο
- 500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 450 γρ Κατσικίσιο τυρί
- 100 γρ Βούτυρο τύπου Κερκύρας
- 100 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 0.5 κ.γ Αλάτι
Οδηγίες
Η μπατζίνα η αλλιώς ζυμαρόπιτα προέρχεται απο τη Θεσσαλία
και ειδικότερα απο την περιοχή της Καρδίτσας.
Είναι μια πίτα η οποία όμως δεν έχει φύλλο και φτιάχνεται
με πολύ απλά υλικά.
Η ιστορία της ξεκινάει απο πολύ παλιά οπου οι άνθρωποι
έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Καθώς οι Θεσσαλοί
γύριζαν πεινασμένοι μετά απο μια κοπιαστική ημέρα
στα χωράφια, οι νοικοκυρές έπρεπε να φτιάξουν το
γρηγορότερο ένα χορταστικό φαγητό με υλικά απο τον κήπο,
το κοτέτσι, το κελάρι. Δηλαδή με ότι υπήρχε.
Η απλή πίτα της Θεσσαλίας φτιαχνόταν με αλεύρι, τυρί,
γάλα και αυγά. Μετά μπήκε και το κολοκύθι και η μπατζίνα
άρχισε να παίρνει την τωρινή της μορφή. Όμως η μπατζίνα δεν
είναι κολοκυθόπιτα και το όνομα της το πήρε απο το τυρί
που περιείχε cliquez pour plus d’infos. Και δεν ήταν άλλο απο το μπάτζο,
ένα πολύ νόστιμο ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί
της Δυτικής Μακεδονίας.
Η μπατζίνα είναι πολύ λεπτή ζύμη, η οποία ψήνεται στο φούρνο και γίνεται απίστευτα τραγανή. Οι λόγοι που την έφτιαχναν με αυτό τον τρόπο είναι πρώτον για να ψήνεται γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες. Έτσι ήταν εύκολη να φτιαχτή και αυτό την έκανε ιδανική για το γεύμα των αγροτών στα χωράφια, για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο αλλα είναι ιδανική και για πρωινό.
Επειδή ο μπάτζος είναι δύσκολο να βρεθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, η εκδοχή που φτιάχνουμε εδώ είναι με κατσικίσιο τυρί. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ή όποιο άλλο τυρί θέλετε , αυξομειώνοντας ανάλογα το αλάτι που θα χρησιμοποιήσετε. Τέλος η ποιότητα του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε έχει μεγάλο ρόλο στην τελική γεύση.
Αν δοκιμάσετε τη συνταγή θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας στο site μας ή στο Facebook, στο post μας ή κάνοντας μας tag ώς cookos recipes.
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | Πλένουμε καλά τα κολοκύθια, βγάζουμε την ψίχα τους |
2 Ολοκλήρωση | Αλείφουμε το βούτυρο σε ταψί 42 εκατοστών, ώστε |
3 Ολοκλήρωση | Τοποθετούμε την μπατζίνα σε προθερμασμένο |