0 0
Μπατζίνα

Μοίρασε το:

Η μπορείς να αντιγράψεις και να μοιράσεις αυτόν τον σύνδεσμο

Υλικά

Προσαρμογή των μερίδων:
220 γρ Κολοκύθια Τριμμένα στον τρίφτη και στραγγισμένα
750 ml Γάλα φρέσκο
500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 γρ Κατσικίσιο τυρί
100 γρ Βούτυρο τύπου Κερκύρας
100 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
0.5 κ.γ Αλάτι

Πρόσθεσε στα αγαπημένα

Πρέπει να συνδεθείς ή να εγγραφείς για να προσθέσεις τη συνταγή ως αγαπημένη.

Μπατζίνα

Εύκολη παραδοσιακή ζυμαρόπιτα απο τη Θεσσαλία. Ένα τέλειο snack!!!

Χαρακτηριστικά:
    Κουζίνα:

    Υλικά

    Οδηγίες

    Κοινή χρήση

    Η μπατζίνα η αλλιώς ζυμαρόπιτα προέρχεται απο τη Θεσσαλία
    και ειδικότερα απο την περιοχή της Καρδίτσας.
    Είναι μια πίτα η οποία όμως δεν έχει φύλλο και φτιάχνεται
    με πολύ απλά υλικά.

    Η ιστορία της ξεκινάει απο πολύ παλιά οπου οι άνθρωποι
    έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Καθώς οι Θεσσαλοί
    γύριζαν πεινασμένοι μετά απο μια κοπιαστική ημέρα
    στα χωράφια, οι νοικοκυρές έπρεπε να φτιάξουν το
    γρηγορότερο ένα χορταστικό φαγητό με υλικά απο τον κήπο,
    το κοτέτσι, το κελάρι. Δηλαδή με ότι υπήρχε.
    Η απλή πίτα της Θεσσαλίας φτιαχνόταν με αλεύρι, τυρί,
    γάλα και αυγά. Μετά μπήκε και το κολοκύθι και η μπατζίνα
    άρχισε να παίρνει την τωρινή της μορφή. Όμως η μπατζίνα δεν
    είναι κολοκυθόπιτα και το όνομα της το πήρε απο το τυρί
    που περιείχε cliquez pour plus d’infos. Και δεν ήταν άλλο απο το μπάτζο,
    ένα πολύ νόστιμο ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί
    της Δυτικής Μακεδονίας.
    Η μπατζίνα είναι πολύ λεπτή ζύμη, η οποία ψήνεται στο φούρνο και γίνεται απίστευτα τραγανή. Οι λόγοι που την έφτιαχναν με αυτό τον τρόπο είναι πρώτον για να ψήνεται γρήγορα και δεύτερον για να παραμένει τραγανή για πολλές ώρες. Έτσι ήταν εύκολη να φτιαχτή και αυτό την έκανε ιδανική για το γεύμα των αγροτών στα χωράφια, για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο αλλα είναι ιδανική και για πρωινό.

    Επειδή ο μπάτζος είναι δύσκολο να βρεθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, η εκδοχή που φτιάχνουμε εδώ είναι με κατσικίσιο τυρί. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ή όποιο άλλο τυρί θέλετε , αυξομειώνοντας ανάλογα το αλάτι που θα χρησιμοποιήσετε. Τέλος η ποιότητα του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσετε έχει μεγάλο ρόλο στην τελική γεύση.

    Αν δοκιμάσετε τη συνταγή θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας στο site μας ή στο Facebook, στο post μας ή κάνοντας μας tag ώς cookos recipes.

    Βήματα

    1
    Ολοκλήρωση

    Πλένουμε καλά τα κολοκύθια, βγάζουμε την ψίχα τους
    και τη στίβουμε καλά. (Η ποσότητα στα υλικά αφορά
    την τελική μορφή των κολοκυθιών.)
    Την τοποθετούμε σε ένα βαθύ
    μπώλ μαζί με το γάλα. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι
    ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός.
    Τέλος προσθέτουμε 350 γρ απο το τυρί το οποίο
    έχουμε θρυμματίσει και το ελαιόλαδο.

    2
    Ολοκλήρωση

    Αλείφουμε το βούτυρο σε ταψί 42 εκατοστών, ώστε
    να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του. Ρίχνουμε το
    μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε. Απο επάνω
    προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο
    που περίσσεψε .

    3
    Ολοκλήρωση

    Τοποθετούμε την μπατζίνα σε προθερμασμένο
    φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις επάνω
    κάτω και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
    Ελέγχουμε στα 40 λεπτά την μπατζίνα. Θα είναι έτοιμη όταν
    έχει ροδίσει και είναι τραγανή.

    Cookos

    Σχόλια συνταγής

    Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα για αυτή τη συνταγή, Γράψε το σχόλιο σου , χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα
    προηγούμενο
    Γαρίδες σαγανάκι
    επόμενο
    Μανιτάρια με ανθότυρο και γιαούρτι
    προηγούμενο
    Γαρίδες σαγανάκι
    επόμενο
    Μανιτάρια με ανθότυρο και γιαούρτι

    Πρόσθεσε σχόλιο