Υλικά
- 1 ΚοτόπουλοΣε μερίδες
- 15 Κοκκάρια
- 3 Σκελίδες σκόρδο
- 100 ml Ελαιόλαδο
- 50 ml Ξύδι κόκκινο
- 500 ml Τομάτα κονκασέ (με κομμάτια τομάτας)
- 1 κ.γ. Πάστα τομάτας
- 600 ml Ζωμός κόταςή λαχανικών
- 250 gr Φέτα
- 2 Φύλλα δάφνης
- Ζάχαρη λευκή
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
Γνωρίζοντας ότι το στιφάδο είναι πιο προσφιλές στον ουρανίσκο μας, αποφάσισα σήμερα να μην πάμε στο ίδιο το στιφάδο αλλά στην μαμά συνταγή του που είναι το Μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο.
Το όνομα δοσμένο από τα Μπαρδούνια (Βαρδούνια), συνορεύον χωριό με τη Μάνη.
Η αρχική συνταγή έχει σαν βάση την τομάτα, τα κοκκάρια, το ξύδι και τη σφέλα και πέρα από αυτά θα βρείτε πολλές παραλλαγές. Ψάχνοντας θα βρούμε την συνταγή με ελιές, με δεντρολίβανο, με κόκκους μπαχάρι κ.ο.κ.
Η συνταγή που παρουσιάζω εδώ (μετά από μικρή έρευνα στα βιβλία μου) είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην παραδοσιακή και πραγματικά είναι πολύ ιδιαίτερη και νόστιμη. Έχει φέτα αντί για σφέλα γιατί ξέρω ότι οι περισσότεροι δεν θα βρουν σφέλα.
Καλή δημιουργία!
Βήματα
1 Ολοκλήρωση | |
2 Ολοκλήρωση | |
3 Ολοκλήρωση | Μόλις εξατμιστεί το πολύ έντονο άρωμα του ξυδιού βάζουμε τις τομάτες με τον χυμό, τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε λίγο ζάχαρη (προαιρετικά) αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Μόλις δούμε ότι βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρεύεται για 1 ώρα. |
4 Ολοκλήρωση | |
5 Ολοκλήρωση | Χρήσιμα Tips * Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα, μπαχάρι και κόκκινο κρασί αλλά η συνταγή που θα έχετε θα είναι στιφάδο κοτόπουλου με φέτα και όχι την Μπαρδουνιώτικη συνταγή. |