Υλικά
- 200gr Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. Σπορέλαιο
- 3 κ.σ. Νερό
- 1/2 κ.γλ. Ζάχαρη λευκή
- 100gr Βούτυρο γάλακτος
- Αλάτι
- 1 κρόκος Αυγό
Οδηγίες
Βήματα
1 Ολοκλήρωση 0:35 | Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το σπορέλαιο. Πλάθουμε για λίγα λεπτά με τα χέρια μας το ζυμάρι, μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το νερό. Όταν γίνει μία μαλακή ζύμη, σχηματίζουμε μία μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου να παγώσει. |
2 Ολοκλήρωση 0:05 | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλεύρι. Το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι 3-4 χιλιοστά. |
3 Ολοκλήρωση 0:30 | Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη ταρτιέρα και κόβουμε ότι περισσεύει. Τρυπάμε το φύλλο της τάρτας με ένα πιρούνι, τοποθετούμε από πάνω αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι για βάρος ώστε να μην φουσκώσει. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα με ότι την έχουμε γεμίσει και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και είναι έτοιμη να τη γεμίσουμε. |
4 Ολοκλήρωση | Εναλλακτικά αν θέλουμε να φτιάξουμε ταρτάκια, κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με ένα κουπάτ 7 εκ. ή με ένα ποτήρι. Παίρνουμε δύο ταψάκια για muffins και βάζουμε ένα ζυμαράκι σε κάθε θήκη. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να πάρουν σχήμα και τρυπάμε ελαρώς με ένα πιρούνι. Βάζουμε σε κάθε ζυμάρι από ένα χαρτάκι και γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι για βάρος για να μην φουσκώσουν. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως την τάρτα. |